18. 5. 2024   |   svátek má Nataša
 

Zapomenuté heslo › Spaghetti con funghi - špagety s hříbky

Název Množství a jednotka
špagety 500 g
žampiony nebo houby 250 g
schwarzwaldská šunka 50 g
smetana ke šlehání 350 ml
houbové koření 2 lžičky
Zobrazit všechny ingredience

oběd, večeře
Porce: 4
Kuchyně: italská
Příprava: 10 min.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)



Postup
Špagety uvaříme ve vroucí osolené vodě (na tři litry vody tři lžičky soli) doměkka.
Mezitím si připravíme houbovou omáčku. Houby (mohou být čerstvé hříbky, lišky, žampióny, smrže) očistíme a nakrájíme na plátky. Schwarzwaldskou šunku nakrájíme na tenké proužky.
V hlubší pánvi rozehřejeme olivový olej a zlehka orestujeme schwazwaldskou šunku. Přidáme nakrájené houby a podusíme asi deset minut, až se vyvaří voda - pokud máme tvrdé žampióny, moc vody nepustí, tak restujeme jen tak dlouho, až změní barvu. Vlijeme šlehačku, přidáme 2 lžičky houbového koření, půl lžičky podravky, nasekané čerstvé bylinky (bazalku, petrželku). Povaříme cca pět minut, až omáčka zhoustne. Ochutnáme, opepříme a opatrně dosolíme, pokud je potřeba (šunka je hodně slaná).
Špagety přecedíme (neproplachujeme), ihned je smícháme s houbovou omáčkou a na talířích sypeme strouhaným parmezánem.

Tip:
Šunku můžeme vynechat, přimlouvám se v tomto případě za nenahrazování obyčejnou šunkou, to raději žádnou :-).
Pokud potřebujeme, aby bylo omáčky více, můžeme přidat hrnek mléka, ve kterém rozmícháme rovnou lžíci kukuřičné mouky.
Houbové koření můžeme použít to, co se prodává běžně v obchodech, nicméně já používám houbové koření s bylinkami, které prodávají v Lidlu v italském týdnu, je úžasné, nebo si dělám svoje doma - úplně jednoduše rozmixuju na prášek usušené houby.


 


RECEPTY

Kozí brada

Postup: Hlávkové zelí nebo kapustu zbavíme vrchních listů, odkrojíme košťály a... zobrazit recept

RECEPTY

Vaječný koňak nejlepší

Postup: Do mixéru vlijeme jednu plechovku neslazené tatry, jedno salko, přidáme čtyři... zobrazit recept

RECEPTY

Zelné placky (jihočeské zelňáky, zelníky)

Postup: Uvařené brambory nastrouháme. Vodu z kysaného zelí slijeme do hrnku, zelí si... zobrazit recept

RECEPTY

Salát z červené řepy

Postup: Červenou řepu omyjeme a uvaříme vcelku doměkka. Vychladlou oloupeme,... zobrazit recept

RECEPTY

Špagety se sardelkami a sušenými rajčaty

Postup: Špagety uvaříme v osolené vodě doměkka. Česnek oloupeme a nasekáme najemno,... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Cibule

     Štiplavá panenka se stovkou sukýnek. Tak cibuli... zobrazit článek

RESTAURACE

Ristorante di Valle

Restaurace je součástí Resortu Farské lúky, který se nachází v centru malebné...